top of page
Vyhledat

Prečo svetlo....

Myšlienka o napísaní článku ohľadne osvetlenia cyklistov, bežcov ale aj chodcov mi v hlave ležala už dlhší čas, ale úprimne sa priznám, že som bol trochu lenivý dať dokopy tých pár riadkov textu. Dohnala ma k tomu až aktuálna situácia s covidom a neskôr krajšie počasie, ktoré na bratislavskú hrádzu vyhnalo oveľa viac ľudí ako bývalo zvykom.


Ako aktívny cyklista sa po bratislavskej hrádzi pohybujem už dlhý čas a musím priznať, že som tam už zažil všeličo. Od pozitívnych vecí až po tie negatívne, ktoré nám poväčšine utkvejú v pamäti dlhšie a občas spôsobia aj zdvihnutie tlaku a nárast emócií... Úprimne, ak na hrádzu nemusím, osobne volím radšej iné trasy... ale nie vždy sa dá...


Tento rok som aktívne jazdil celú zimu a keďže v rámci firmy pracujeme aj v oblasti zdravotníctva, pracoval som v bežnom režime. Na bicykel a vytočenie nôh mi zostával čas až neskôr popoludní a navečer. Teda v čase, kedy už slnko zapadalo a na hrádzu pomaly sadala tma. Tým pádom človek nechce liezť zbytočne na cestu, ale volí "menšie zlo" (rozumej bratislavskú hrádzu). S myšlienkou, že si užije trochu relaxu, vyčistí hlavu. Podobné možnosti máva väčšie množstvo ľudí a tak sa na hrádzi často stretávame už v čaše šera alebo potme.


A tu sa pomaly začíname dostávať k jadru témy "PREČO SVETLO"...


Musím povedať, že bratislavská hrádza je trochu špecifická a pohybujú sa po nej rôzne skupiny ľudí: cyklisti, korčuliari, chodci, turisti, rodiny s deťmi, kočíkmi, psíčkari a sem tam aj kadejaké iné indivíduá :-) Toto všetko je v poriadku a plne to rešpektujem a akceptujem. Len by som poprosil o trochu rešpektu a pochopenia aj z druhej strany.

Koncentrácia ľudí pohybujúcich sa po hrádzi bola aj v zime relatívne vysoká a teraz na jar, keď sa ešte oteplilo, je extrémna. A mňa úprimne fascinuje koľko z týchto ľudí sa po hrádzi pohybuje aj po zotmení a to bez akýchkoľvek reflexných alebo svetelných prvkov ktoré by ich aspoň trochu zviditeľnili.

Ja ako zástanca bezpečnej jazdy na bicykli nesadám na bicykel bez prilby (už mi 2x zachránila život) a keď idem popoludní a hrozí že by som sa mohol vracať potme, automaticky nahadzujem svetlá a beriem do zásoby aj rezervné svetlá (keby náhodou, veď svetiel nie je nikdy dosť).


Situácie, ktoré zažívam na hrádzi, nie sú vôbec príjemné a často krát hraničia aj s možnou ujmou na zdraví. Často sa mi stáva že sa predo mnou zjaví silueta bežca, chodca alebo na moje prekvapenie aj cyklistu, ktorý nie je vôbec osvetlený. Alebo niekoho obieham a oproti sa zrazu objaví ďalšia tmavá silueta ktorú zbadám na poslednú chvíľu. Keď som sa pýtal prečo chodia/jazdia bez svetiel, častým argumentom bolo "veď ja vidím vás, nemusíte vidieť vy mňa".


Úplne mi došli slová... Hovorím si, to myslíte vážne ? Mnoho z vás chodí/behá/jazdí bez svetiel, ešte k tomu v opačnom smere (rozumej v smere mojej jazdy), t.j. nemôžete vidieť za seba !! Niekedy stačí naozaj málo, sekunda nepozornosti - človek sa zamyslí, chvíľková strata koncentrácie z jednej či druhej strany a katastrofa je na svete.


Cieľom tohto článku je poukázať na to, akým nebezpečenstvom je byť potme neosvetlený, bez ohľadu na to do ktorej kategórie patríte (cyklista, chodec, bežec, turista, atď...).


Kvalitné kompletné osvetlenie sa dá v dnešnej dobe kúpiť od cca 10 do 25€ (aj to som myslím nadhodnotil). To je suma, ktorú si ktokoľvek z nás dokáže odpustiť na iných veciach. Nehovoriac o tom, že množstvo z nás má vo vačku telefón za stovky eur, tých pár drobných eur za osvetlenie je naozaj voči cene telefónu zanedbateľných. A treba zvážiť aj možné následky zranenia, náklady na liečbu, alebo aj servis telefónu, ak sa vám vplyvom nárazu rozbije...


KAŽDÁ NEOSVETLENÁ osoba znamená vysoké riziko pre seba samého, ako aj pre ostatných ľudí pohybujúcich sa vo vašej blízkosti. Aj drobný kontakt môže znamenať ujmu na zdraví a môže to mať dlhodobé a fatálne následky pre obe strany.


Musím samozrejme pochváliť tých ľudí, ktorí osvetlení sú, je ich dosť veľa a ich počet stále narastá. Ale treba dôrazne apelovať na ľudí, ktorí si neuvedomujú možné riziká a týchto ľudí postupne priviesť k tomu, aby si tieto riziká uvedomili a brali ohľad aj na ostatné osoby pohybujúce sa v ich blízkosti. Vždy je lepšie keď niekoho z diaľky a s dostatočným predstihom vidím, ako sa niekomu vyhýbať na poslednú chvíľu.

Poprosím všetkých o zdieľanie tohto článku. Každá osoba, ktorú tento článok "OSVIETI" bude prínosom :-)


P.S. ZODPOVEDNOSŤ A BEZPEČNOSŤ NA PRVOM MIESTE...


Milan





86 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page